A masszázs fogalma

A masszázs a test felületén meghatározott fogásokkal és kezelési céllal alkalmazott mechanikai inger, amelyre kialakuló szervezeti válaszreakció a fi zikális gyógyhatás. A masszázs ingerei közvetlenül, mechanikai úton, és közvetlenül az idegrendszer útján hatnak szervezetünkre. Ezúton befolyásolható a belső szervek funkcionális működése, valamint a szövetek, bőr, kötőszövet, izomszövet állapota. Terápiás hatása alapján fontos szerepet játszik a megelőzésben, a gyógyításban és a rehabilitációban.

A masszázs hatása a bőrre

A masszázs hatására a bőrben vérbőség keletkezik, közben emelkedik a bőr hőmérséklete. A fogások alkalmazása közben olyan kémiai anyagok termelődnek, amik értágító hatásúak és a vérkeringést élénkebbé teszik, ezáltal hozzájárul a szövetek jobb táplálkozásához, élénkül a sejtek anyagcseréje. Simító és dörzsölő fogások hatására meggyorsul a bőr felületén lévő, elhalt hámsejteknek a bőrrel való leválása és közben fokozódik a mélyebben fekvő fiatalabb sejtek növekedése. Hozzájárulnak a bor természetes rugalmasságának megőrzéséhez, a sorvadás csökkentéséhez, tónusának növekedéséhez. Masszázs közben fokozódik a faggyú- és verejtékelválasztás. Ezek a hatások hozzájárulnak a szervezet hőszabályozó folyamatainak kiegyensúlyozott működéséhez.

A masszázs hatása az izomzatra

Masszázzsal előkezelt izomzat teljesítőképessége növekszik, az elvégzett izommunka gyorsabb és kitartóbb lesz. Rendszeres munka után a sportolók teljesítőkészsége után az izomzaton alkalmazott masszázs elősegíti a fáradtság megszűnését, az izomzat könnyebben és gyorsabban kipiheni magát, mint az egyszerű pihentetés után. Masszázs hatására csökkenthető vagy megszüntethető az izomzat tónusa. A fenti hatások létrejöttében szerepet játszik, hogy masszázs alkalmával javul az izomzat vérellátása. Olyan kapilláris erek is bekapcsolódnak az izomzat vérkeringésébe, amik nyugalomba vannak. Meggyorsulnak azok a bonyolult folyamatok, amik az izomzat működését kísérik. Masszázs alkalmával az izomzat összepréselődik és az izom működése kapcsán keletkezett fáradtsági anyagcseretermékek, salakanyagok könnyebben eltávoznak az izomból. A fáradtsági anyagcseretermékek eltávozását megkönnyíti az izomzat vérkeringésének fokozódása is.

Jótékony hatásai

Enyhíti a stressz hatásait, csodálatos hatást fejt ki az izmokra, a bőrre fokozza a bőr állapotát fokozza az izmok teljesítőképességét jó hatása van az idegrendszerre jobb alvást biztosít A masszázs nem ajánlott lázas állapotban fertőző betegségek esetén fertőző bőrbetegségek esetén visszér problémáknál mélyvénás trombózis esetén akut reumatikus és egyéb gyulladásos megbetegedések esetén (pl. torokgyulladás, fogfájás, mandulagyulladás) daganatos betegségek esetén menstruáció alatt várandósság idején
A masszázs nem ajánlott lázas állapotban, fertőző betegségek esetén, fertőző bőrbetegségek esetén, visszér problémáknál, mélyvénás trombózis esetén, akut reumatikus és egyéb gyulladásos megbetegedések esetén (pl. torokgyulladás, fogfájás, mandulagyulladás), daganatos betegségek esetén, menstruáció alatt, várandósság idején.

Svédmasszázs

(frissítő, kondicionáló, relaxáló, stresszoldó)
A legelterjedtebb nyugati masszázsfajta. Eredeti formája ötvözi a masszázst és a testgyakorlatokat. A masszőr simító, dörzsölő, rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet. Fizikai és neurohormonális hatása elősegíti az esetleges betegségek gyógyulását. A vérkeringés és az emésztés javítása érdekében – a hagyományos módszer szerint – a páciensnek is el kell végeznie néhány testgyakorlatot, de e nélkül is kiváló hatást lehet elérni vele. Csökkenti a fájdalmat (pl. stresszes fejfájást), felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, megakadályozza a nem használt izmok sorvadását, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenek előtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz hatását.

Kókuszolaj masszázs

A kezelés során a megszokott masszázsolaj helyett 100% tiszta, természetes kókuszolajjal végzik a masszázst.A trópusi éghajlaton a kókuszolaj bárki számára elérhető. Az ott élő emberek már évszázadokkal ezelőtt rájöttek a kókuszolaj gyógyító és szépítő erejére. A mai napig előszeretettel fogyasztják és kenik bőrüket természetes kókuszolajjal.Mivel természetes, így nem tartalmaz semmi, a szervezetre ártalmas, vegyi anyagot. Nagyon jó a száraz bőrre, terhes pocakra és babaápolásra is kiváló.

Stersszoldó masszázs

Ehhez a kezeléshez a svédmasszázs fogásait alkamazzuk. A stersszoldó masszázst azoknak ajánljuk, akik ülőmunkát végeznek, és  emiatt hát és derékfájásra panaszkodnak. A masszázs alatt a test hátoldalát masszírozzuk át tetőtől talpig, pontosabban fordítva. A lábak frissítő masszázsával kezdjük és a háton hosszasan elidőzve oldjuk az izomokban keletkezett “izomcsomókat” és letapadásokat. A svédmasszázsból és a mélyszöveti masszázsból ismert fogásokat alkalmazva és illóolajok segítségével érjük el a kívánt hatást. Az izmok reganerációja és test felfrissülése  minden esetben biztos eredménye a strsszoldó masszázsnak.

Fogyasztómasszázs

(a súlyfeleslegtől való megszabadulás elősegítésére)
A súlyfeleslegtől való megszabadulást segíti elő. A masszőr a svédmasszázs fogásait alkalmazva erőteljes mozdulatokkal összetöri a zsírsejteket, és speciális zsírégető krémet masszíroz a problémás testfelületbe, ami növeli a hatást. A módszer hatékony, de csak megfelelő testmozgással és diétával kombinálva érhető el a várt eredmény.
Narancsbőr-masszázs (a narancsbőr tüneteinek enyhítésére, megszüntetésére)
A cellulit vagy narancsbőrként ismert horpadásos bőrrendellenesség a zsírsejtek megkeményedését jelenti. Ez olyan kollagén rostokból álló zsákocskák csoportja, melyek a zsírsejtek körül alakulnak ki, folyadékot és mérgező anyagokat zárva magukba. Főként a hason, csípőn, fenéktájon és a combokon alakul ki, és nem kizárólag a kövérség velejárója. Keletkezésének több oka is lehet, adódhat a helytelen étrendből, ami hozzájárulhat a mérgező anyagok és a zsír sejtek felhalmozódásához; másrészt pedig a vérkeringés elégtelen működéséből, ami mozgáshiány következménye lehet. A masszázs javítja a keringést, beleértve a nyirok keringést és a szövetek frissítését is, és ezt a hatást a felhasznált speciális krém tovább fokozza. A várt eredmény csak hosszas és rendszeres masszázzsal érhető el.

Talpmasszázs - frissítő talpmasszázs

A talpmasszázs mint gyógyulást segítő terápia, ma már az orvoslásban is elfogadott. A természetes gyógymódok célja, hogy támogassák, erősítsék a szervezet saját gyógyító erőit. A szerv energiaszintjét növeljük a talp masszírozásával. A megfelelő zónák masszírozásával nő a hozzárendelt szervek vérbősége, javul az anyagcseréje, nyirokkeringése, ezzel mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit. A talp masszírozása megelőzésre, frissítésre, regenerálásra is alkalmas. Célja: az energetikai egyensúly helyreállítása, amely az egészséges életműködés feltétele. Szabályozza a hormontermelő mirigyek működését is.

Aromaterápiás masszázs

Masszázs, aromaterápia, illóolajok
A masszázs önmagában is eredményes terápiás módszer, de az illóolajok kedvező hatásaival, az aromaterápiával kiegészítve a kezelés jóval hatékonyabb lehet. Az aromaterápiás masszázs általában lassú, gyengéd, masszázsfogások alkalmazásával kezdődik, elősegítve az olaj bőrbejutását. Az illóolajok segítik az izmok ellazulását, serkentik a nyirokrendszert, jó hatással van a keringésre. Fokozzák a szervezet természetes méregtelenítését. A kezelés megfi atalítja, táplálja, tisztítja a bőrt. Az aromaterápiás masszázskezelés hatékony eszköz lehet a stressz, a feszültség oldására, a fáradtság megszüntetésére, ellazítja a testet. Fontos szerepe lehet a megelőzésben, az egészség megőrzésében. Segíti az egészséges immunrendszert a fertőzések leküzdésében.  Az aromás illóolajok nem csak a bőrön keresztül fejtik ki hatásukat, hanem illatanyagaiknak belégzése is fontos szerepet játszik a terápiában. A kezelés során alkalmazott illóolajok eltérő gyógyhatásokkal rendelkeznek. Az aromaterápiás masszázs sokféle tünet, betegség kezelésére alkalmas gyógymód.
Peeling(bőrradír).     Az eljárás során apró kemény részecskék segítségével egyszerűen, dörzsöléssel eltávolítjuk az elhalt hámsejteket. A kezeléskor mérsékelt nyomást alkalmazunk.A bőr ettől frissebb, üdébb lesz, bőrápoló szerek így könnyebben beszívódnak. A peeling lényegében a bőr elszarusodott rétegeinek vékonyítását jelenti. Az eljárást a bőrgyógyászat és plasztikai sebészet egyaránt alkalmazza